Programmeringskurs: 2.1 Logiske sammenlikninger
Sant eller usant?
Hver dag gjør du valg som er påvirket av hendelser eller ulike omstendigheter. Du spiser hvis du er sulten og du åpner ei lukket dør hvis du vil inn i et rom.
Et dataprogram må også foreta slike valg. For eksempel kan kalenderen på mobilen varsle deg når det er tjue minutter igjen til skolen begynner. Da kan en kode sammenlikne tidspunktet for når skolen begynner, med hva klokka er akkurat nå. Dette kaller vi logiske sammenlikninger. De går alltid ut på å sammenlikne verdier.
Utfallet av en logisk sammenlikning er enten sann eller usann. I programmering bruker vi de engelske ordene true eller false. Enten er det under tjue minutter til skolen starter, eller så er det ikke under tjue minutter til skolen starter.
Vi bruker to likhetstegn for å sjekke sjekker om to verdier er nøyaktig like.
verdi1 == verdi2
Hvis verdiene er like, blir resultatet True. Ellers blir resultatet False.
Resultatet av en logisk sammenlikning er enten True eller False.
Vi bruker likhetstegnet ofte i matematikk og programmering.
- Likninger
- Identiteter
- Tilordning av variabler
- Sammenlikning av størrelser
Betyr likhetstegnet det samme i alle tilfellene?
Lag et program hvor brukeren skal skrive inn navnet på en frukt. Programmet skal så sammenlikne det brukeren skriver, med ordet «banan» og skrive ut resultatet av sammenlikningen.
Løsning:
Vi kan lage programmet slik:
Først bruker vi input() og ber brukeren om å skrive inn navnet på en frukt. Dette blir lagret som variabelen med navnet frukt. I neste linje skriver vi ut resultatet av den logiske sammenlikningen mellom teksten og «banan».
Hvis du kjører programmet og skriver inn «eple», blir resultatet False.
Resultat:
Skriv inn navnet på en frukt: eple
False
Det er bare hvis du skriver «banan» helt nøyaktig, at resultatet blir True. Merk at dersom du skriver «Banan», med stor B, blir resulatet False.
Resultat:
Skriv inn navnet på en frukt: banan
True
Skriv inn navnet på en frukt: Banan
False